Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Βυτίνας τα Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του «Κόλλια του Βυτινιώτη» στην ανατολική είσοδο της Βυτίνας δίπλα στην Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου.
Ο Δήμαρχος Βυτίνας στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ των άλλων:
«…Εμείς οι νεότεροι έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες, γιατί ένας λαός κινδυνεύει όταν ξεχνάει την ιστορία του, για το λόγο αυτό έστω και καθυστερημένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με ομόφωνη απόφαση του αποφάσισε να τιμήσει αυτόν τον ήρωα τοποθετώντας τον ανδριάντα του στην είσοδο της Βυτίνας…».
Το άγαλμα είναι προσφορά στο Δήμο Βυτίνας των τέκνων της Βυτίνας, του ιατρού κ.Χρήστου Ματθαίου ο οποίος διαπρέπει στην Αμερική & του γλύπτη κ.Θεόδωρου Βασιλόπουλου ο οποίος το φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς.
Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο αείμνηστος Τριαντάφυλλος Παπαναστασίου, παρούσα ήταν και η κόρη του Κατερίνα Παπαναστασίου η οποία ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στο να γίνει πράξη το όνειρο του πατέρα της.
Για τη ζωή, τον ηρωισμό και το μαρτύριο του Κόλλια του Βυτινιώτη μίλησε η φιλόλογος κ.Αθανασία Μέμου – Γουρζουλίδου, η οποία έκλεισε το λόγο της λέγοντας…
«Σεπτή μορφή, ήρωα Κόλλια η αύρα του Μαινάλου που θα κατεβαίνει από τα λημέρια σου μυρωμένη και ελεύθερη θα σε λούζει, ενώ εμείς θα σε ατενίζουμε ευγνωμονούντες και ευχόμενοι οι γενιές που έρχονται να έχουν βαθιά μέσα τους τα κατορθώματα των προγόνων τους».
Στη συνέχεια οι παριστάμενοι πήγαν στο συνοικισμό Λαστέικα, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πλατείας με το μικρό θεατράκι και την παιδική χαρά.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος είπε: «…ένα αίτημα των κατοίκων εδώ και 40 χρόνια να γίνει πλατεία και παιδική χαρά γίνεται πραγματικότητα σήμερα…» και πρόσθεσε: «…η πλατεία αυτή θα ονομασθεί μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πλατεία Παπά – Ανυπόμονου, ψευδώνυμο το οποίο είχε κατά την δράση του στην Εθνική Αντίσταση…». Έπειτα ευχαρίστησε τον Αντιπρύτανη του ΕΜΠ κ.Κώστα Παναγόπουλο για τη βοήθειά του στην εξασφάλιση χρηματοδότησης & τους αδελφούς αρχιτέκτονες από τη Λάστα, Αθανάσιο και Χρήστο Ηλιόπουλο για τη μελέτη που προσέφεραν αφιλοκερδώς..
Για τη ζωή και τη δράση του Παπά-Ανυπόμονου μίλησε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ.Μαντούβαλου Μαρία η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε… «Ο ʼρης Βελουχιώτης του έδωσε το ψευδώνυμο Πάτερ Ανυπόμονος… “είναι πολύ φουριόζος ο παππούλης και αυτό το επίθετο του ταιριάζει”».
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας «Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος».
Πηγή: http://www.drt915.gr/