• Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.
  • Ονομασία παλιά και καινούργια

    Ονομασία παλιά και καινούργια

    Η παλιά ονομασία του χωριού ήτανε «ΓΡΑΝΙΤΣΑ» και σημαίνει δεν­δρότοπος, από το γεγονός ότι στην περιοχή του αφθονούν τα ήμερα βελανιδοφόρα δένδρα και κυρίως αποδίδεται εις τα δένδρα (Δρύς) εκείνα που τα κλωνάρια τους κι ο κορμός τους καλύπτονται με τριχώματα (μόσχλια).

    Η ονομασία αυτή πιθανώς, δώθηκε από τους Σλάβους της Κερνίτσας που εγκαταστάθηκαν εκεί περίπου το 850 μΧ. και ως νομάδες ποιμένων και υλοτόμων έβοσκαν τα κοπάδια τους στην περιοχή του χωριού. Προ αυτής της ονομασίας δεν συναντάται άλλη ονομασία του χωριού.

    Τέτοιες ονομασίες Σλαβικών τοπωνυμίων συναντά κανείς σε πολλά μέ­ρη της Αρκαδίας και κυρίως στη Γορτυνία όπως π.χ. Σιλίμνα, Κορομη­λιά, Ρουκίτσα (μικρό δάσος), Κλινίτσα (βουνό μυτερό), Σίρνα (τυροκο­μιό), Λιμποβίσι (βουνό ευχάριστο), Ζυγοβίστι (Καψαλιά), Ζάτουνα, Πολιάνα (μικρός κάμπος), Κονιόσκα (βοσκότοπος), Κερνίτσα (μαύρος τόπος), Στεμνίτσα (Λαπαθότοπος), Πατερίτσα (ψηλή μαγκούρα) κτλ.

    Με την ονομασία «ΓΡΑΝΙΤΣΑ»  αναφέρονται και τα εξής χωριά σε άλλα διαμερί­σματα της χώρας.

    1) χωριό (Γρανίτσα) Απεραντίων της επαρχίας Ευρυτανίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
    2) χωριό (Γρανίτσα) Περιφερείας του τέως δήμου Αποδοτίας της ε­παρχίας Ναυπάκτου.
    3) χωριό (Γρανίτσα) Επαρχίας Παραμυθιάς νομού Ιωαννίνων και
    4) χωριό (Γρανίτσα) Παλιάς ονομασίας Δικόπι της επαρχίας Δωρίδος.

     – ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Το χωριό έλαβε τη νέα ονομασία «ΝΥΜΦΑΣΙΑ» από την ομώνυ­μη πηγή «ΝΥΜΦΑΣΙΑ» (Προσίνικος) το 1926-7 επί οικουμενικής κυ­βέρνησης Γ. Κονδύλη με Υπουργό Εσωτερικών τον Παν. Τσαλδάρη που κατόπιν εντολής του, οι κατά τόπους Νομαρχίες συγκρότησαν επιτροπές προκειμένου να δώσουν νέες Ελληνικές ονομασίες στα χωριά που είχαν ξενική ονομασία, επί τη βάσει γραπτών κειμένων ιστορικών ή και από ο­ποιοδήποτε άλλο στοιχείο σχετιζόμενο με την περιοχή τους, όπως π.χ. στη Βλαχέρνα (Μπεζενίκος) δόθηκε η νέα ονομασία από την ομώνυμο εκκλησία της «Παναγία των Βλαχερνών», που η Νομαρχία Τρίπολης στο έγγραφο που έστειλε προς τις κοινότητες δικαιοδοσίας της το γεγο­νός αυτό έθετε ως παράδειγμα.

    Την ονομασία αυτή προσπάθησαν οι Βυτιναίοι να την επιτύχουν για λογαριασμό της Βυτίνας, διατεινόμενοι ότι η Νυμφασία Πηγή ήτανε το «πηγάδι» που βρίσκεται προς την ανατολή της Βυτίνας  σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

    Αλλά χάρη στο πείσμα του τότε Προέδρου του χωριού Κων/νου Χρονόπουλου (1925-1927) η Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψη της τα επιχειρήματα του εν λόγω προέδρου που τα στήριξε εις την ανα­φερόμενη περικοπή των Αρκαδικών του Παυσανία περί Νυμφασίας πηγής έδωσε στο χωριό την ονομασία.

    ΚΛΕΙΣΙΜΟ